Vilka är de praktiska skillnaderna mellan olika lambdavärde?
Lambdavärdet, värmekonduktivitet är en materialegenskap som visar isolerförmågan. Ju lägre desto bättre. Dagens byggisolering har lambdavärden omkring 0,030-0,041. De “lätta” isolerprodukterna ligger oftast i de övre värdena och de “styvare” isolerprodukterna i de lägre.
När man jobbar med skivor och rullar som t.ex. ska sitta mellan reglar behöver man en produkt som är lätt och spänstig. De ska fylla hela utrymmet så att man inte får springor som värmen lättare kan ta sig ut genom. Ökar man mängden material i produkten, alltså man höjer densiteten, får man en fastare och styvare produkt. Den isolerar bättre, till en viss brytpunkt, sedan höjs lambdavärdet igen.

Isover Teknisk support
Telefon: 042-846 66
E-post: support@isover.se
Öppettider:
Måndag – fredag kl 08:00-16:00, lunchstängt kl 12:00-13:00.
Fredagar har vi stängt mellan 08:30-09:30.
Supporten tipsar!
Planerar du hemmabio? Tänk på det här!
Planerar du att bygga en hemmabio i källaren? Det krävs en del planering och anpassning för att få en bra ljudmiljö. Ta reda på vad du behöver tänka på här!
Golvvärme för komfort - men glöm inte isolera grunden!
Många husägare att lägga värmeslingor i badrummet eller hall, som komplement till husets befintliga värmesystem. Då används golvvärmen endast för komfortens skull.
Isolera uterum och uteplats
En uteplats påverkas av tjälen i marken, därför är det viktigt att du isolerar uteplatsen. Här får du som ska bygga uteplats eller uterum tips och inspiration.
Rör och kanaler kan vara dyra energitjuvar
Via varmvattenledningar och ventilationskanaler transporteras stora mängder energi som är tänkt att förse dig och ditt hus med värme.
Tjälisolering kring platta på mark
Dagens välisolerade grunder kräver att byggnaden skyddas från tjällyftning. Vid grundläggning i tjälfarlig mark är det ofta enklast att använda utkragad isolering för att hindra vinterkylan från att tränga ner i marken.