- Byggnadsfysik
Stort renoveringsbehov bland miljonprogrammets hus
Många av de hus som byggdes under miljonprogrammets dagar är i behov av renovering. Fasader och tak behöver bytas och från och med den 1 januari kräver Boverket att byggnaderna efter renoveringen ska uppfylla samma krav på t.ex. U-medelvärde och installerad eleffekt som en ny byggnad om inte särskilda skäl föreligger.
Detta gör tilläggsisolering till en central fråga i de flesta renoveringsprojekt. Med Hattmetoden föreslår ISOVER en konstruktionsprincip som tar ett helhetsgrepp på hela byggnadens isolering.
Helhetssyn på tilläggsisolering
Hattmetoden bygger på en helhetssyn på klimatskärmens isolering. För att få minimala energiförluster måste klimatskärmen ha ett kontinuerligt isolerskikt utan köldbryggor. Detta är en mycket viktig aspekt att ta hänsyn till för att få bästa möjliga effekt av tilläggsisolering.
När man tilläggsisolerar enligt Hattmetoden monterar man den nya isoleringen utanpå befintliga väggar, stommar och takunderlag, samt även i marken runt huset. Namnet kommer av att isoleringen lägger sig som en bredbrättad hatt utanpå huset.
Ny lufttätning och isolering
Vid renoveringen avlägsnas den gamla fasadbeklädnaden och det gamla yttertaket. Sedan monteras en ångbroms på väggstommen och råsponten i taket i de fall lufttätheten behöver förbättras. Därefter monteras ett nytt lager isolering och takunderlag. Vid behov monteras även ett nytt vindskydd i väggarna samt ny underlagsduk på taket. Till slut byggs en ny fasad och ett nytt tak.
I marken runt om huset placeras isolerskivor som ansluts till isoleringen i husgrunden. På så sätt minskas värmeförlusterna från grund och eventuell källare.
Med Hattmetoden skapar man en ny, kontinuerlig klimatskärm utan onödiga köldbryggor. Den gamla klimatskärmen hamnar innanför det nya isolerskiktet och håller sig varm och torr.
Fördelar med hattmetoden
Hattmetoden erbjuder en rad fördelar:
• Ett helhetsgrepp på tilläggsisoleringen ger en maximalt energieffektiv byggnad till minimal kostnad.
• Isoleringen hamnar på utsidan vilket gör det enkelt att bygga bort köldbryggor och den äldre byggnadsdelen hamnar i ett torrt och varmt klimat.
• Genom att isolera utvändigt minskar inte boendeytan.
• De boende kan ofta bo kvar under renoveringen och skulle de behöva evakueras så är det under kort tid.
• Byggnadens installationer behöver inte flyttas och befintliga elvärmeinstallationer kan konverteras till eluttag.
• Eftersom taket isoleras på utsidan blir tidigare kallvindar betydligt varmare och kan användas för nya ventilationsinstallationer eller som förvaringsutrymme.
• Senare invändiga renoveringar kan utföras utan att man behöver ta hänsyn till den gamla ångspärren.
Exempel
Ritningen visar ett exempel på hur man kan applicera Hattmetoden. Alla byggnader är unika och detta exempel syftar till att visa principerna. En verklig renovering måste föregås av noggranna bedömningar av den aktuella byggnadens möjligheter.
Exempel på renovering enligt Hattmetoden. Den nya isoleringen på taket har monterats mellan nya takstolar och den nya väggisoleringen i regelkonstruktion har monterats på konsoler som har fästs i den befintliga grunden.
För mer information
Hanne Dybro, utvecklingsingenjör, 042-846 14, hanne.dybro@saint-gobain.com