- Byggnadsfysik
Kondens på grund av underkylning
Molnfria dagar på hösten och vintern faller temperaturen snabbt på natten. På grund av värmestrålning från taket till den kalla natthimlen kan taket kylas mer än den omgivande luften, så kallad underkylning. Är temperaturskillnaden tillräckligt stor kondenserar fukten i luften på det underkylda materialet och syns som dagg eller rimfrost.
Eftersom en ventilerad takkonstruktion släpper in ytterluften på undersidan av råsponten kan fukten även kondensera på den råa träytan. Är träet redan fuktigt kan det leda till problem med mögel och röta.
Isolering dämpar underkylningen
Lägger man ett lager isolering mellan råsponten och takpappen dämpar man underkylningen och kondensrisken. ISOVERs Takboard är lämplig att använda i detta sammanhang. Det låga lambdavärdet på 0,033 W/m°C gör att man får god isolereffekt även vid små tjocklekar. Materialets styvhet och låga vikt gör det lätt att arbeta med och enkelt att installera.
Lämpligt vid nybyggen
Det har varit delade meningar om nyttan av att isolera råsponten utvändigt. De simuleringar som ISOVER har gjort visar att det framförallt är i nybyggen med ventilerade snedtak som man kan minska risken för fuktskador med denna metod.
Under byggtiden är det mycket fukt i byggmaterialen som måste torkas ut, framförallt från betongplattan och virket. Om huset står klart på hösten när den relativa fuktigheten är hög kan fuktkvoten i virket vara upp till 16-17 % vilket är nära den maximalt acceptabla nivån för årstiden. Då kan 20 eller 50 mm isolering på råsponten ge en extra säkerhet.
I sådana fall kan man få problem om ytterligare fukt tillförs i form av kondens från uteluften eller om varm och fuktig inneluft av misstag tillåts komma upp på vinden, t.ex. under tiden man torkar betongplattan.
Snedtak mot norr
Detta gäller framförallt på norrsidan av hus med snedtakskonstruktion. På södersidan hjälper solen till att hålla virket tillräckligt torrt. I hus med vindsbjälklag är uppvärmningen från solen jämnare eftersom luften cirkulerar och effekten av extra isolering blir inte så stor.
Tabell 1 – Fuktkvot (viktprocent) i råspont för ventilerat snedtak mot norr. Simuleringarna är gjorda med WUFI 5.1 Pro för ett 45° rött tegeltak i Stockholm.
Diagram 1 – Samband mellan relativ fuktighet (RF) i luften och fuktkvoten i virket enligt WUFI 5.1 Pro. Över 80 % RF blir virket allt mer känsligt för uppfuktning. Liten ökning av den relativa fuktigheten ger stor ökning av virkets fuktkvot.
Den positiva effekten gör sig gällande under ett till tre år. Därefter har virket normalt sett torkat så pass bra så att kondensen inte utgör ett problem.
Exempel
Tabell 1 visar resultatet av en simulering av ett 45° rött tegeltak mot norr i Stockholm. Eftersom virkets fuktkvot ökar snabbt med den relativa fuktigheten, se diagram 1, ger även en isolering på 20 eller 50 mm en positiv effekt. Fukten i råsponten varierar över året. Maximal fuktighet förkommer på vintrarna och lägsta fuktigheten på somrarna. Under de första 2-3 åren torkar virket ut och variationerna stabiliserar sig på en lägre nivå, se tabell 1. I simuleringen förutsätts att fuktläckaget från inomhusluften är försumbart.
Men även om isolering av råsponten kan ge en extra säkerhet minskar det inte vikten av att torka ut huset på rätt sätt under byggtiden. Framförallt är det viktigt att se till att det inre tätskiktet hindrar varm och fuktig luft att komma i kontakt med råsponten under tiden man torkar ut betongplattan. En öppen vindslucka eller dålig tätning kan ge förödande konsekvenser. Använder man torkar med inbyggd avfuktare har man ytterligare säkerhet.
Inte samma effekt vid ickeventilerade kompakta tak
Extraisolering av råsponten ger inte samma effekt vid kompakta snedtak utan luftspalt. Dels finns inte behovet eftersom kall uteluft inte har kontakt med råsponten och dels skulle extraisoleringen minska uppvärmningen lite på sommaren. Därmed minskar även uttorkningen
något för det normala taket med t.ex takpannor. Det kompakta taket kan dock ändå fungera med extraisolering av råsponten.
Figur 1 – Genom att isolera råsponten utvändigt kan man under vissa förutsättningar minska risken för fuktskador.
För mer information
Hanne Dybro, utvecklingsingenjör, 042-846 14, hanne.dybro@saint-gobain.com