2016-04-15
- Byggnadsfysik

Det började med passivhus
För oss på ISOVER började arbetet med lufttäthet och fuktsäkerhet i träkonstruktioner för mer än 10 år sedan då passivhusbyggandet tog fart i Sverige.Traditionella lösningar och nya möjligheter blev inventerade och la grunden till de konstruktionslösningar som vi presenterat i vår bygginformation och på seminarier sedan 2007 och framåt.
Ytterväggar ofta i fokus
Klimatskärmens täthet gäller hela byggnaden, men fokus i debatten ligger ofta på fasaden eller ytterväggen till följd av debatten kring enstegstätade fasader som i flera fall inte klarade påfrestningarna från slagregn.Slagregnsskydd och torr miljö för träregelstommen
Heltäckande glasullsisolering utvändigt på trästommar kom på 1970- talet som en tilläggsisoleringslösning i samband med byte av fasadpanel. Glasullsisoleringen skapar en distans till regelstommen. Distansen och fasadbeklädnaden skapar slagregnsskydd och glasullsisoleringen bidrar till att skapa en varmare och torrare miljö för träregelstommen. Detta säkerställer att trästommen befinner sig utanför riskområdet för mögelpåväxt. Slagregnsskydd fick vi alltså på köpet.Kombinationen av slagregnsskydd och utvändig tätning av regelstommar är en förbisedd möjlighet som ligger mitt framför näsan. Genom uppgradering av det traditionella vindskyddet till ett heltäckande lufttätt och diffusionsöppet skikt kan man med enkla medel åstadkomma högre och säkrare lufttätning än med enbart invändig lufttätning.
Många funktionskrav skapar optimala lösningar
En optimal yttervägg ska ha en uppbyggnad där många krav och funktioner ingår. Denna helhetssyn ska säkerställa att konstruktionen fungerar i många år och ge oss människor skydd och upplevelse av komfort, trygghet och ostördhet.Så här kan en modern yttervägg se ut:

Detta är ett exempel på ytterväggskonstruktion som lämpar sig för bostäder och liknande. Här kan du läsa mer om exemplet ovan.
Här kan du läsa mer om ISOVERs moderna konstruktionslösningar.
Här kan du läsa mer om ISOVERs produkter.