- Supporten tipsar
Byggtiden
Produkterna klarar utan problem exponering för vanligt väder i mer än en månad oavsett årstid. Det som är tuffast mot produkterna är UV-ljus som bryter ned bindemedlet någon mm in i produktytan, den blir blekare eller gråare och ytan blir lite luddig. Det påverkar inte produkternas funktion negativt när nedbrytning är begränsat till ytan. Man bör dock sträva efter att montera fasadbeklädnaden inom en månad. Se foton nedan från exponeringsförsöken.
Det är såklart också en förutsättning att produkterna är monterade korrekt. Våra arbetsanvisningar gäller först och främst för platsbyggda konstruktioner. Fabriksmontage kan vara annorlunda. Det viktiga är att produkten ifråga sitter stadigt.
Extrema väderförhållanden som tex kraftiga stormar, hagel och kraftigt slagregn kan skada produkterna. Mest känsliga för hårt väder är ISOVER Skalmursskiva 32. Eftersom det är den lättaste produkten bland fasadisoleringarna i vårt sortiment kan det behövas extra mekanisk infästning om det finns risk för hårdt väder under exponeringstiden.
Om man i samband med byggnation behöver låta fasadisoleringen stå exponerad för väder och vind en tid behöver man normalt inte bekymra sig för produkten. Oklädda produkter har dock begränsad möjlighet att skydda bakomliggande konstruktion mot kraftigt slagregn. Ibland måste man täcka exponerade ytor provisoriskt för att skydda byggnadsstommen mot slagregn tills fasadbeklädnaden är komplett.
Exponeringsförsök
Exponeringsförsök under tre månader sommar och vinter på provuppställning i fria omgivningar och med ytan exponerad mot söder.
Vinterexponering, dec –mars.
Från vänster till höger: referens, exponering 1, 2 och 3 månader.
Även efter 3 månaders exponering är förändringen försumbar. Endast lite färgskillnad syns.
Sommarexponering, maj-augusti.
Från vänster till höger: referens, exponering 1, 2 och 3 månader.
Efter 1 månads exponering syns en liten färgskillnad och efter 2 månader är ytan även luddig.