Referensobjekt

Isovers Premiumprodukter i hus som snabbt blev slutsålda

Smart byggande med Isovers Premiumprodukter ger energieffektiva hus med attraktiva priser i Helsingborg.

Peab bygger 70 villor och radhus på bra läge i Kvarteret Gustavsborg i Helsingborg. Projektet pågår mellan 2016-2018.

– Det är ett stort bygge med högt tempo så en effektiv bygglogistik är extra viktigt. Vi bygger samtidigt som det är besiktning av färdiga hus och inflyttning i andra. Det ställer stora krav på oss och våra leverantörer. Vi måste hela tiden flytta avspärrningarna runt byggarbetsplatsen allt eftersom husen blir inflyttningsklara. Trots detta håller vi tidplanen vilket jag är väldigt nöjd med, säger Layal Abou Absi, platschef på Peab.

På den direkta frågan om hur hon upplever sin arbetsvardag svarar Layal att det tidvis kan vara tufft att vara kvinna på en byggarbetsplats. Men det har blivit bättre.

– Innan min nuvarande position var jag arbetsledare, och tyckte det ibland var svårt att som ung kvinna bli både hörd och respekterad av de manliga kollegorna. När jag blev platschef förändrades detta och både min roll och ansvar blev tydligare - vad det nu kan bero på!

Det finns underentreprenörer som fortfarande blir förvånade när jag presenterar mig som platschef, vilket ändå är lite märkligt i dagens moderna samhälle, reflekterar Layal. Kvinnor behövs i byggbranschen.


Byggoptimering i allra högsta grad

– De första husen såldes när efterfrågan var som störst men även nu när det stagnerat har efterfrågan varit stor och alla bostäderna är slutsålda. Jag tycker att både villorna och radhusen är prisvärda. Hög kvalitet, effektivt byggande och genomtänkt logistik går att kombinera med ekonomi, om medarbetarna är motiverade och hela tiden tänker framåt, säger Layal.


Högeffektiv isolering av obrännbar glasull från Isover

Att bygga välisolerade och energibesparande hus är så klart en viktig del av processen. Peab valde obrännbar glasull från Isover till Kvarteret Gustavsborg.

På den direkta frågan om vad kollegan André Laurell, arbetsledare, tycker är det bästa med Isovers glasull svarar han snabbt: Komprimeringen!

– Isoleringen från Isover har en egenskap som jag värderar mycket högt. De smarta förpackningarna är högkomprimerad och innehåller därför en hel del kvadratmeter glasull. De spar mycket plats när vi lagrar isoleringen och när vi transporterar den på byggarbetsplatsen. Det blir dessutom mycket lättare att hantera materialet och arbeta med det inne i husen, där det ofta är trångt.

– Isover hjälpte till att ta fram underlag för U-värdesberäkningarna vilket var till stor nytta. Jag mängdar efterhand och beställer sedan hos Isover. Vår kontaktperson på Kundservice berättade att man kunde få måttanpassad glasullsisolering – ett fint erbjudande som vi testade för att få isoleringen exakt anpassad på höjden. Då passade två skivor perfekt i regelkonstruktionen och vi behövde inte kapa. Den lilla merkostnad det innebar, sparar vi in på ett snabbare montage och mindre spill vid installationen, berättar André.

I ytterväggarna har Peab använt en av Isovers Premiumprodukter för skalmur i tegel; Isover Skalmursskiva 32. En isoleringsskiva med så lågt lambdavärde* som 0,032 (*ju lägre värde, desto bättre isolerförmåga).

– Isovers Premiumprodukter är högpresterande glasullsprodukter som tillför mervärde till slutanvändaren, vare sig det är montören som arbetar med produkterna, konstruktören som strävar efter den optimala konstruktionen, fastighetsägaren eller de som ska bo och verka i byggnaden, säger Daniel Odby, regional produktchef inom byggisolering på Isover.

– Stigande energipriser och ett ökat miljö- och klimatfokus har lett till allt högre ambitioner avseende energieffektivitet. Eftersom hus och byggnader idag står för 40 % av Sveriges totala energianvändning, ger ett hållbart byggande stora möjligheter att bidra till en positiv förändring, berättar Daniel. Det är viktigt att vi fortsätter att jobba mot detta mål.

Fakta

  • Kvarteret Gustavsborg med 36 villor på 105-146 kvm samt en bostadsrättsförening med 34 radhus.
  • PEAB startade projektet 2016 och sista villan är inflyttningsklar i december 2018. Samtliga bostäder är sålda. Den dyraste villan på 146 kvm kostar 4 450 000 kr.
  • Fasadmaterial varieras för att skapa en trevlig harmoni och karaktär i området med bl. a tegel och trä.