Referensobjekt

Sänkt och superisolerad bottenplatta – ett lyft för Rögles hemmabana

Lindab Arena strax utanför Ängelholm är en välbesökt hemmabana för hockeylaget Rögle BK. Lagom till säsongsstarten har arenan genomgått en rejäl uppgradering. Genom att sänka bottenplattan med 60 centimeter och samtidigt superisolera den med XPS FOAM blir arenan mer energieffektiv och publikvänligare än någonsin.

Det omfattande renoveringsarbetet har både krävt uppoffringar av hemmalaget, som fått träna på annan ort, och stor expertkunskap vad gäller kylanläggningar. Spicetec Sweden AB är specialiserade på system för isbanor och sportanläggningar och har i samarbete med Arenabolaget ansvarat för projektet.

Kravet på fler publikplatser kom ursprungligen från SHL (Svenska hockeyligan). De arenor som har lag representerade i högsta serien måste kunna ta in minst 5 000 åskådare, varav 3 500 ska vara sittplatser.

– Den nya ombyggnaden innebär att vi sänker bottenplattan och ispisten cirka 60 centimeter. Publiken kommer ända fram till sargen, precis som i NHL-arenorna, och resultatet blir fler sittplatser, berättar Sven Hellberg på Spicetec Sweden AB.

Sexton centimeter superisolering

Att hålla isen vid rätt temperatur kan tära hårt på energinotan, det vet alla arenabolag. Grunden till en god ekonomi och bästa iskvalitet är att se till att den tillförda energin inte rinner ut i underliggande mark vilket ger både ojämn temperatur och höga energikostnader.

– Den isolering som fanns i bottenplattan tidigare släppte igenom kylan i alltför hög grad och var en riktig energislukare. Den nya isoleringen gör istället så att kylan vänder och studsar upp till isen igen. För bästa resultat har vi även lagt isslingorna något tätare än förut, fortsätter Sven.

Till den nya, moderna bottenplattan valde Spicetec att använda XPS FOAM från ISOVER som isolermaterial.

– XPS FOAM är en mycket bra isolering som vi i princip alltid använder till isbanor och idrottsarenor. Isoleringen har högt kompressionsmotstånd och tål därmed det höga trycket från ismaskinerna. Det har också högt värmemotstånd och låg vattenupptagning vilket är förutsättningen för en energisnål och hållbar lösning.

Byggår: Sommaren 2015