Referensobjekt

Smarta konstruktioner gör det enkelt att ”göra-det-själv”

En riktigt bra yttervägg är det som skiljer smarta och energisnåla hus från mindre hållbara. Att bygga energisnåla hus i trä är en trend som växer, och därmed också behovet av smarta väggkonstruktioner. När Morgan Gardewik byggde sin villa strax utanför Storvreta var målet att matcha kriterierna för passivhus, och att göra det just med en träkonstruktion.

Familjevillan i Ärentuna Hammarskog har stått klar sedan i julas men planeringsarbetet startade redan för tre år sedan, då Morgan började söka den optimala vägglösningen.
 
– Eftersom målet var ett riktigt bra energivärde och stenhus var uteslutet hamnade jag ganska snart på Isovers hemsida. Det som gjorde att jag i slutändan valde konstruktionslösningen YT:14 var just den låga beräknade specifika energianvändningen, berättar Morgan som till vardags jobbar som projektledare inom byggsektorn. 

Ett genomtänkt system

Fasaden ska skydda huset mot väder och vind, ett uppdrag som ställer flera olika krav på väggen. Den ska isolera mot värme och kyla, skydda mot vind och samtidigt hindra fuktvandring – konvektion och diffusion. Allt detta kräver ett väl fungerande system av enskilda produkter.
 
– Det som var så perfekt med Isovers konstruktionslösning var just systemtänket. Alla delar i konstruktionen fungerar optimalt tillsammans. Och eftersom alla komponenterna kommer från Isover så kunde jag hämta all information jag behövde på deras hemsida, enkelt och smidigt, fortsätter Morgan.

Ventilerad och dränerad fasad

Den konstruktionslösning Morgan använde heter YT:14. Lösningen bygger på Isovers premiumprodukter, bland annat ISOVER Fasadskiva 31, Isover VEMPRO™ Vindskydd och Isover Vario® Xtra. Tillsammans med den innovativa konstruktionen ger detta en fasad med mycket bra U-värde – 0,10-0,12.
 
– Metodiken är enkel och alla ingående produkter håller mycket hög kvalitet. Tillbehör som till exempel knivar och tejper är väl genomtänkta, då blir det också enkelt att montera, tillägger Morgan.

Fakta

Byggperiod: Sommaren 2016