Referensobjekt

Snabbt och smidigt montage med Isovers CR-matta på cistern

I skånska orten Bjuv, bara några åkrar bort från glasullsfabriken i Billesholm, finns en av Isovers trogna kunder, Havis Isolerings AB. Ägarna Jörgen Havi och Arto Siltanen lät oss komma på studiebesök.

Verksamheten, med inriktning på teknisk isolering etablerades redan 1968 av Havi och 1995 tog sonen Jörgen Havi över. Arto Siltanen som arbetat i företaget sedan 1980 blev samtidigt delägare.  Bland de anställda finns även två montörer och en administratör.  

Havis är lite som ”allkonstnärer” där fokus ligger på att hitta de smidigaste lösningarna.
Jörgen berättar: – Egentligen gör vi allt förekommande i branschen så som plåtarbeten, madrasstillverkning, rörisolering, ventilationsisolering och kylisolering etc. Vår styrka är vår kunskap och erfarenhet och vi kan utföra alla möjliga uppdrag utan begränsningar.

Jörgen fortsätter – Vi är inte ute så mycket på nybyggen utan gör mer anpassningar i befintliga byggnader. Då tittar vi på vad som behöver göras och löser problemet på bästa sätt åt kunden.

Havis utför uppdrag åt bl. a. stora kunder som Öresundskraft (fjärrvärme) och olika industrier runt om i Skåne. Exempel på företagets mångsidighet är att de även tagit uppdrag i Tallinn där de utförde ett arbete på en fartygslossare som skulle ljudisoleras, uppdrag i Köpenhamn och även i Dalarna.

Kunder behöver man inte leta efter utan de kommer per automatik genom rekommendationer och Havis historiskt långa erfarenhet samt breda kompetens. Ett gott utfört arbete lönar sig i längden!

Arto berättar: – Då det inte finns så många aktörer inom teknisk isolering, så är vi mer som kollegor i branschen. Vi fungerar ofta som underentreprenörer till varandra och hjälps åt vid arbetstoppar. På så sätt blir det ett mer långsiktigt och hållbart sätt att jobba på. Att hålla hög kvalitet och god service till kunderna är viktigt.

Cistern isolerades med Isovers CR-matta i glasull

Jörgen berättar att de för ett par år sedan, från en odlare i Kvidinge, fick i uppdrag att värmeisolera och plåta en cistern. Då valde man Isover UNI-skiva 35 med gott resultat och kunden var mycket nöjd. Sen blev det dags för odlaren att utöka sin verksamhet och ytterligare en cistern skulle isoleras och plåtas. Jörgen och Arto fick upp ögonen för Isovers nya CR-matta i glasull, CLIMCOVER CR Alu2, som de blev mycket intresserade av. Den andra cisternen blev därför isolerad med denna matta. Det blev ett smidigare och snabbare montage än förra gången, och Havis blev färdiga tidigare än väntat.

Jörgen och Arto uppskattar att isolera med glasull från Isover och killarna räknar upp fördelarna med just CR-matta vid isolering av cistern:

Montagemässiga fördelar

– Mattan ger för det första ett snabbt montage jämfört med andra produkter. Man slipper en stor del av svetsningsarbetet på cisternen som tar tid, då man annars måste svetsa alla ringar. Istället spänner man ett 1,5 mm galvaniserat stålband runt isoleringen. Utan att montera ringar så sparar man cirka 30 procent av monteringstiden och även materialkostnader minskar. Järnen är dyra, säger Arto.

Mångsidighet och stor flexibilitet

Havis har redan använt CR-mattan vid andra isoleringsarbeten; bl.a. isolering av ventilationskanaler med gott resultat.
– Till tankarna är CR-mattorna stabila, hållfasta och säckar inte ihop. På stora ytor är mattorna bättre p.g.a. det smarta formatet samt glasullens spänstighet. Vid tankisolering använder vi ingen annan produkt, säger Arto!

Jörgen: – Jag föredrar CR-mattan, då den är mer lättarbetad både i sitt format och låga vikt. Vi slipper att klamra jämfört med en värmenätmatta. På rätt typ av applikation är CR-mattan en allround produkt som dessutom är högkomprimerad. Den är hur bra som helst!

Slutligen säger Jörgen – Isover återvinner dessutom glasflaskor för att tillverka sin isolering och det är ju jättebra. Det är viktigt med miljötänk i hela kedjan. Arto håller med.

Tobias Svensson, Regionchef Syd på Isover:

– Under lanseringen av CR-mattan har den tagits emot mycket bra på marknaden. Många montörer har redan upptäckt flera av produktens fördelar, inte minst de praktiska. För branschfolk är detta absolut en produkt man bör bekanta sig mer med!