3 min

Isolera garaget - det ger fler möjligheter

Isolera garaget ger fler möjligheter


Om du vill utnyttja ditt garage till något mer än bara bilplats är det ett bra tips att isolera garaget. Det finns massor av möjligheter, så fundera på vad du kan tänka dig att använda garaget till. Här berättar vi mer om hur du går tillväga!
 

Även om du bara har ett litet garage gör isoleringen nytta. Om du har ett stort garage kanske du till och med kan skapa ett extra rum att utnyttja till hobbyrum, hemmakontor, verkstad eller liknande. Då ska du eventuellt välja lite tjockare isolering än om den endast är tänkt som stödvärme.

Det här behöver du:

Produkter Verktyg och byggmaterial
Isover UNI-skiva Isolerkniv, hammare, såg och kniv

Isover Plastfolie eller Isover Vario® Xtra
Träreglar och spik


Isover Vario® Xtra används som lufttätning och ångbroms i byggnader med normal fuktbelastning inomhus.

Isolera garaget - gör så här!

  • Har du ett befintligt garage och inte vill riva ner fasaden är det enklaste sättet att isolera väggarna inifrån. Du går tillväga på samma sätt som när du isolerar en yttervägg inifrån. Det finns några detaljer du kan förenkla:
  • Du behöver inte isolera väggen i två skikt. En isolertjocklek på 95 mm är lagom om du endast har tänkt ha stödvärme. Ska du ha normal rumstemperatur bör du välja större isolertjocklek för att inte förlora för mycket energi.

  • Regla eventuellt upp väggarna med träreglar antingen dimension 45x70 mm eller 45x95 mm. Sedan isolerar du mellanrummet mellan reglarna, sätter upp en folie och sist väggbeklädnaden, t ex gipsskivor eller träpanel.

  • Du kan också behöva isolera taket. Många oisolerade garage är öppna upp till nock och har synliga takstolar. Då bygger du ett innertak som du fäster på undersidan av takstolarna sedan fyller du utrymmet mellan takstolarna med isolerskivor. Glöm inte folien mellan undertaket och isoleringen. Genom att bygga ett undertak minskar luftvolymen som du måste värma upp och driften blir mer ekonomisk. Vinden som blir kvar kan användas till kallförråd. En vindslucka och en stege är en enkel lösning för att komma åt vindsutrymmet. Du kan eventuellt täcka isoleringen på vinden med brädor om du vill kunna gå på vinden. Det är viktigt att du inte glömmer ventilationen utan förser garaget med väl dimensionerad ventilation så att luften inte står stilla.
     

Tänk på det här

  • Glöm inte att göra hål för eventuella eldosor i väggarna.

  • Tänk på att överlappa skarvarna med folien, cirka 250 mm är lagom.

Supporten tipsar logga