2 minuter min

Isolera under poolen med XPS

Isolera poolen inför sommaren


Tänker du bygga en pool i din trädgård som du vill ska hålla barnen glada och temperaturen behaglig i vattnet? Då är XPS helt rätt val. Inför sommaren är det bra att i god tid börja planera fritidsaktiviteterna där hemma.

Det finns flera stora fördelar med att isolera under poolen. Dels skyddar isoleringen poolkonstruktionen och minskar värmeförlusten mot marken. Då kan vattnet lättare hålla en jämn temperatur. Poolbottnen kommer även att kännas varmare eftersom isolerings­materialet har så låg värmekapacitet.
 
Till poolprojekt rekommenderar vi en isoleringsskiva i XPS-cellplast. Denna skiva har flera användningsområden; isolering av platta på mark, utvändig isolering av källarvägg, golv och även isolering av omvända tak med låg belastning.
 
På marknaden finns det många typer av trädgårdspooler att välja emellan. Några modeller är helt eller delvis nedgrävda och andra står ovan mark. Vanligtvis rekommenderar poolleverantören samma typ av underlag. Till nedgrävda pooltyper rekommenderas ett dränerande skikt undertill.

Gemensam princip för uppbyggnad av underlaget är att lägga ett grundskikt av komprimerat stenmjöl eller en sandbädd. På detta placeras XPS-isoleringen. Vissa pooltyper har en bottenmatta som ska ligga mellan poolbotten och isoleringen.

Steg för steg - bygga en nedgrävd pool

Schakta ut mark med tillägg för minst 100 mm dränerande material om poolkonstruktionen eller djupet kräver detta.

 Lägg ut geotextilduk så det täcker hela schaktytan.

Lägg minst 100 mm grus eller makadam på botten. Jämna och packa till ett stabilt underlag. Glöm inte dräneringsrör som ansluts till husets dräneringssystem.

Lägg minst 50 mm stenmjöl eller sand. Jämna och packa till ett stabilt underlag.

Lägg ut 50-100 mm XPS-skiva. Limma ev. skarvarna med lösningsmedelsfritt bygglim.

Om poolkonstruktionen är tjälkänslig bör du fortsätta att utföra isoleringen på samma sätt som tjälisolering av hus­grunder.

Därefter monteras eventuell bottenmatta till poolen.

Om poolens sidor inte är isolerade kan du med fördel även isolera dessa innan återfyllnad sker.

Steg för steg - montera pool ovan mark

Lägg minst 50 mm stenmjöl eller sand. Jämna och packa till ett stabilt underlag.

Lägg ut 50-100 mm XPS-skiva. Limma ev. skarvarna med lösningsmedelsfritt bygglim.

Därefter monteras ev. bottenmatta till poolen.

Supporten tipsar logga