4 minuter min

Isolera uterum och uteplats

Isolera uteplats eller uterum


Uteplatsen eller uterummet är sommarens naturliga samlingspunkt. Här spenderar man gärna många timmar med en kopp kaffe och en bra bok. Men förarbetet är viktigt, speciellt om du bygger direkt på marken. Därför krävs det planering innan du drar igång. Här har vi samlat några tips som du kan ha nytta av när du planerar din uteplats.

Börja med att planera läget för din uteplats

Ska du anlägga en helt ny uteplats, då är det bra att fundera på läget. Vill du ha morgon-, dag- eller kvällssol? För de flesta är sommarkvällarna något speciellt och då sitter man gärna länge, kanske tillsammans med vänner över en god middag. Då är det skönt med kvällssol som ger lite extra värme. Tänk också på var du har köket i förhållande till uteplatsen, på så sätt kan du undvika mycket spring med exempelvis mat och porslin.


Vilken typ av uteplats vill du bygga?

Uteplats i det fria

En öppen uteplats är den totala friheten. Här är det vädrets makter som styr när den kan användas. Du kan göra en anlagd uteplats med exempelvis marktegel eller ett enkelt bord och några stolar direkt på gräset. En flexibel lösning eftersom den är lätt att flytta på. Men man behöver inte vara helt utelämnad åt vädret ändå. Ett parasoll ger skydd mot stark sol och lätta sommarregn och en enkel skärmvägg kan göra underverk som vindskydd. Och du behöver inte låsa dig till en uteplats. Har du en stor trädgård kan du skapa flera mysiga oaser på olika platser i trädgården. En för morgon, en för kväll, för fika och för middag. Släpp loss fantasin!


Uterum förlänger vistelsen

Inbyggda uterum har blivit väldigt populärt och gör att huset får ett extra rum under sommarhalvåret. Det finns otroligt många alternativ att välja bland på marknaden och tillverkarna kommer hela tiden med nya lösningar och nya material. Helt inglasade uterum gör att naturen känns nära samtidigt som man har skydd mot regn och blåst. Mer traditionella varianter består ofta av en regelkonstruktion med täkt nederdel, fönster och ett fast tak. 

Med enkla medel kan man förlänga vistelsen i uterummet. Genom att lägga in en tunnare isolering i väggar och tak får man ut mycket större effekt av infravärmen eller ett portabelt element. Idag finns även system för golvvärme i uterum. Isolering i kombination med lättare uppvärmning gör att du kan utnyttja uterummet långt in på höstsäsongen.


Paviljong eller lusthus

Andra alternativ till det traditionella uterummet är att bygga en paviljong eller ett lusthus. Här har du verkligen möjlighet att skapa något originellt. En rund paviljong med spetsigt tak eller ett lusthus i sekelskiftesstil. Möjligheterna är oändliga. Fundera på vad som kan passa till ditt hus och i din trädgård. Fråga gärna någon kunnig person t ex arkitekt eller inredare. Kanske har du någon i din bekantskapskrets? Även för dessa alternativ finns en mängd färdiga lösningar på marknaden. Fråga hos din bygghandel och titta i inredningsmagasin för att få inspiration.
 

Isolera uteplatsen – kom igång!

Precis som med din garageuppfart så påverkas även uteplatsen av tjälen i marken. Därför rekommenderar vi att du lägger en tjälisolering under uteplatsen. Använd vår XPS-plast som är anpassade för att ligga lång tid i mark och klara högt tryck.  Det är framförallt viktigt om du tänker lägga marktegel, sten eller plattor på marken. Med isolering under håller sig stenbeläggningen jämn och slät i många år framöver. 

Tänk också på att jämna till underlaget ordentligt. Först ett tjockt lager singel som du täcker över isoleringen med och överst ett lager sand som du sedan lägger markbeläggningen på.