Referensobjekt

Miljöcenter i Borås isolerades med ROBUST Taklamell

Miljöcenter i Borås


Takentreprenören Sju H Tak valde ISOVER ROBUST Taklamell vid isolering av ett plåthallstak.

För Sju H Tak var det första gången man arbetade med taklameller:  – Det var ett lämpligt tak att använda den här lösningen på och det var också ett mer ekonomiskt alternativ än vanliga takskivor sett till totalekonomin, berättar Stefan Pålsson, takläggare på Sju H Tak. 

På Sobacken i Borås ligger Borås nya Energi- och Miljöcenter som invigdes 2019.  Där finns avloppsreningsverk, kraftvärmeverk och avfallshantering. Syftet med den nya anläggningen är bland annat att trygga viktig infrastruktur för invånarna gällande värmeförsörjning och produktion av el samt uppfylla Borås Stads miljömål för förnybar el. 

På området för avfallshantering pågår färdigställandet av en förbehandlingsanläggning för matavfall som ska omvandlas till biogas. Hallens väggar utgörs av sandwichelement med obrännbar glasull och takisoleringen består av ISOVER ROBUST Taklameller, även den en obrännbar glasullsprodukt. 
 

Ekonomisk och lättarbetat alternativ

Förutom den ekonomiska fördelen betonar Stefan också fördelarna med lättheten att arbeta med glasull, t.ex. att pallarna inte är så tunga att det är möjligt att förflytta dem manuellt på taket vid behov. 

De här lamellerna väger ju knappt nånting. När pallen väl är öppen kan man ta tre stavar åt gången och jag tyckte det funkade hur bra som helst, säger Stefan Pålsson, takläggare på Sju H Tak  

Stefan Pålsson, Sju H Tak
Stefan Pålsson, Sju H Tak

”Jag har varit takläggare sedan 1989 och har lagt en hel del tak och mycket isolering. Glasullen väger inte så mycket och det är en väldig fördel eftersom det är många kubikmeter material som ska läggas på tak och många ton att hantera. De här lamellerna väger ju knappt nånting. När pallen väl är öppen kan man ta tre stavar åt gången och jag tyckte det funkade hur bra som helst. Lamellerna är lätta att skära med isolerkniven och eftersom de är tjockare än en vanlig takskiva kunde vi ta hela tjockleken direkt med ett skikt, så man tjänar in lite grann där."

Stefan fattade tycke för att arbeta med lamellerna och säger att vid liknande takuppdrag blir de aktuella att använda igen.  

ISOVER ROBUST taklamell läggs i kombination med ISOVER ROBUST Takboard. ISOVER ROBUST Taklamell är tillverkad av minst 70 % återvunnet glas och miljövarudeklarerad med EPD.