
Supporten tipsar!
Isoleringstips från Teknisk Support
Så här undviker du fuktproblem
Vi har i regel större fukttillskott i våra hus idag än vad man hade förr. Men bygger man rätt ska täta hus inte alls orsaka dålig inomhusmiljö. Lär dig hur här.
Innan du börjar
För att isolerjobbet ska bli enklare och slutresultatet bättre finns det en del saker som är bra att tänka på innan du börjar. Här har vi samlat tips och råd för att underlätta arbetet.
Ska du bygga Friggebod eller Attefallshus?
Friggebodar och Attefallshus är komplementbyggnader till småhus som har blivit allt vanligare. Det är ofta uppvärmda byggnader som behöver byggas på samma sätt som självständiga fastigheter med samma ändamål.
Fasadens luftspalt, benämning och funktion
Luftspalten är en traditionell del av fasader med panelbeklädnad, men på senare år har fokus på luftspaltens benämning och huvudsakliga funktion ändrats. Från ventilation och luftrörelser till tryckutjämning, kapillärbrytning och dränering. Detta är helt rätt eftersom slagregn är den största fuktpåverkan en fasad utsätt för. Vi har tittat närmare på olika förutsättningar för luftspaltens utformning i fasader med olika typer av fasadpanel.
Fasadbrand
Isovers fasadisolering är obrännbar och kan därför inte sprida branden vidare, men eftersom den är en del av fasadsystemet så kan det ibland vara nödvändigt att studera helheten för att säkerställa efterlevnad av ställda brandskyddskrav.
Bygga bastu
Att bygga egen bastu ger dig möjlighet att anpassa storleken till aktuell plats. Här listar vi de viktigaste sakerna att tänka på när du planerar bygget av din bastu.
Använd eftersträvade U-värde när du planerar ändringar av byggnader
"Ändring av byggnader” omfattar renovering, ombyggnation och tillbyggnader. Boverket har sedan 2012 ställt krav på energihushållning på ett otraditionellt sätt när man ändrar byggnader.
Väderexponering av Isovers fasadisoleringar
Isover Fasadskiva 30 och Isover Skalmursskiva 33 är gjorda för den förhållandevisa tuffa påfrestningen som finns under byggtiden med exponering för väder och vind under en viss tid.
Kondensproblem i nyisolerade ventilerade takkonstruktioner
Vinter med fuktigt väder kan ge nya typer av fuktproblem under byggtiden som vi inte är vana vid. Takkonstruktioner som byggs med luftspalt kan få överraskande fuktproblem.
Därför ska vindskyddet monteras innan fasadisoleringen
Många tror att man ska ha vindskyddet utanpå isoleringen när man tilläggsisolerar fasaden. Men att sätta vindskyddet utanpå isoleringen längst ut är inte den bästa lösningen när man tilläggsisolerar med Isover Fasadskiva 30 eller Isover Easy Fasadskiva 32.
Isolera vinden - steg för steg
Att isolera vinden eller taket är en bra investering, oavsett om det är för att spara energi eller för att du vill inreda vinden. Här får du reda på hur det går till!
Isolera vägg/golv/krypgrund - instruktionsfilm och steg-för-steg
Ytterväggar kan isoleras antingen utifrån eller inifrån. Mellanväggar isoleras för en behaglig ljudnivå. Drevade fönster bidrar till en lägre energiräkning. Läs mer om hur här!
Isolera grund och källare - instruktionsfilm och steg för steg
Har du tänkt isolera källarvägg, bygga en grund, gjuta en platta på mark eller isolera garageuppfarten? Här berättar vi hur du gör!
Isolering av ventilationskanaler på kallvind
Det blir allt vanligare att privatpersoner installerar ventilationsanläggningar i sina hus och vill placera kanalerna på kallvinden. När man bygger nya hus täcks kanalerna med vindsisoleringen, men i äldre hus är det ibland inte möjligt eller önskvärt.
Förenklad dimensionering av frostskydd av VA-ledningar täckta med XPS-skivor
VA-ledningar i mark kan ofta frostskyddas med fukttåliga isoleringsskivor istället för att läggs på frostfritt djup.
Krav vid ändring av byggnader
Byggnader ska vara utformade så att energianvändningen begränsas genom låga värmeförluster, lågt kylbehov, effektiv värme- och kylanvändning och effektiv elanvändning.
Renovera och isolera fasaden i sommar - planering är A och O!
Att renovera fasaden är en miljöinvestering som ger avkastning i form av årlig energibesparing. För att bästa resultat är en genomtänkt planering A och O. Här berättar vi mer om vad du behöver tänka på!
Ljudisolering - mot buller och störande ljud
Bra ljudisolering bidrar till en ökad komfort. Därför är det viktigt att välja rätt material i väggar, tak och golv för minsta möjliga ljudöverföring.
Isolera för brandsäkerhet och trygghet
Brandsäker isolering kan minska brandfaran och bidra till brandsäkerhet och trygghet i ditt hus. Att veta hur brand uppstår och hur du skyddar dig är en bra försäkring.
En känsla av komfort
På Isover vill vi på enklaste vis, och med minsta möjliga resursförbrukning, medverka till att ge så många människor som möjligt en känsla av komfort och ett liv i trygghet.
Isolera mot värme och kyla
Värmeisolering av byggnader syftar i första hand till att skapa och upprätthålla ett sunt inomhusklimat med behaglig temperatur och frisk luft.
-
First page
-
Föregående sida
- Page 1 of 3
- Current page 1
- Page 2
- Page 3
-
Nästa sida
-
Last page

Isover Teknisk support
Telefon: 042-846 66
E-post: support@isover.se
Öppettider:
Måndag – fredag kl 08:00-16:00, lunchstängt kl 12:00-13:00.
Fredagar har vi stängt mellan 08:30-09:30.