Referensobjekt

Imponerande energieffektivitet med låglambdaprodukter och optimerade konstruktionslösningar från Isover

Jens Ryd hittade sin drömtomt nära havet med skogen precis bakom huset och med kort pendlingsavstånd till Nyköping. Jens är arbetsledare och snickare så han hade ju alla förutsättningar att själv bygga, men att det skulle bli ett passivhus växte fram under resans gång. I ett tidigt skede var det Isovers lösningar och låglambdaprodukter i glasull som formade detta beslut. Vid provtryckningen blev det överraskande bra resultat. Kravet är 0,3 l/m2s vid 50 Pa tryckskillnad och rekommenderat är 0,2. Det blev 0,085!

Kommunen hade förberett området med framdraget avloppsnät, vilket var en förutsättning när Jens valde tomt.

- Jag har själv ritat och stått för konstruktionerna men haft en arkitekt och konstruktör som kontrollerat så att alla lösningar fungerar tillsammans.

Kommunen godkände handlingarna men hade synpunkter på att huset bara var på 93 kvm. Efter en kort diskussion blev det ändå godkänt och första spadtaget togs i augusti 2016 och planen är inflyttning till våren 2017 och det ser ut att hålla säger Jens Ryd.

- Jag hade bestämt mig för att bygga ett lösvirkeshus med låga driftskostnader men under tiden som jag tog fram konstruktionslösningarna konstaterade jag ganska snabbt att det skulle bli ett passivhus. Skillnaden var mindre än jag trodde, så målet ändrades till ett passivhus som till största delen skulle vara underhållsfritt. För att få klimatskalet så underhållsfritt som möjligt, blev det ett bandtäckt plåttak och en fasadbeklädnad av laminat med inslag av cederträ säger Jens.

Isovers hemsida inspirerade Jens till att bygga passivhus

- Jag tittade på Isovers hemsida där det finns kompletta konstruktionslösningar som jag kunde använda. Jag fick också kontakt med Clas ”Classe” Sjöberg, distriktschef på Isover, som hjälpte mig att välja konstruktioner utifrån mina förutsättningar och krav. Classe berättade om en ”ny men gammal” lösning; Isover Vario® Xtra – variabel ångbroms. Den var helt ny för mig, men ändå en beprövad produkt då den funnits i över 20 år på marknaden.

- Classe förklarade att Isover Vario® Xtra är en polyamidfolie som monteras inuti en konstruktion och fungerar både som traditionell plastfolie och som ångbroms och monteras utan luftspalt.  Lösningen har jag använt i både väggar och tak och i kombination med låglambda-isolering* av Isovers glasull skapades förutsättningarna för ett passivhus, fortsätter Jens. *Lågt lambda-värde = bättre isolerförmåga.

Lyckad provtryckning

- Jens fortsätter: En riktigt rolig händelse som jag är stolt över, var när vi skulle provtrycka huset. Kravet är 0,3 l/m2s vid 50 Pa tryckskillnad och rekommenderat är 0,2. Det blev 0,085 vilket nog får sägas vara extremt bra!

- Gissningsvis blir merkostnaden cirka 15-20 procent för uppgraderingen till passivhus, men tjänas snabbt in genom minimala uppvärmningskostnader menar Jens.

Jens jobbade vidare på huset som blev ett passivhus efter att ha studerat Isovers konstruktionslösningarna och insåg då att steget från en traditionell lösning inte var så stor.

Då vald stomuppbyggnad genomgående isolerats med Isover glasull fick Jens ett gott brandmotstånd och mycket god ljudreduktion på köpet.

Allt material köpte Jens via Rehns Bygghandel i Nyköping.

Fakta

Produkter:

Isover Fasadskiva 31, tjocklek 50 mm (Numera ännu bättre isolervärde, lambda 30)
Isover Fasadskiva 31, tjocklek 80 mm (Numera ännu bättre isolervärde, lambda 30)
Isover UNI-skiva 33, tjocklek 170 mm
Isover UNI-skiva 35, tjocklek 70 mm
Isover Vario® Xtra – variabel ångbroms
Isover InsulSafe®

Konstruktionslösningar:

Jens modifierade själv Isovers lösningar något.

Ytterväggslösning 14.1

Jens ändringar blev:
- ISOVER Fasadskiva utvändigt, tjocklek 80 mm. ISOVER Fasadskiva 50 mm invändigt.
- 170 mm regel istället för 145 mm

Kompakt snedtakslösning ST:72

Jens ändringar blev:
- Limträbalk byttes ut till masonitbalk 500 mm, för att få en minskad köldbrygga
- 70-regel byts ut mot 45-regel med isolering på insidan av ångbromsen Isover Vario® Xtra. 

Stommen nedtorkades till fuktkvot 12 procent i taket och till 14 procent i väggstommen innan montering av den variabla ångbromsen.