Referensobjekt

Villan brann ner men fick nytt liv med Isover Glasull

I en villabrand 2016 på Lidingö kunde delar av ett hus från tidigt 1900-tal räddas, men en stor del av huset skadades så svårt att det fick rivas. Huset byggdes upp igen och fick en ny ytterväggskonstruktion med minimala köld- och ljudbryggor. Man valde en ventilerad fasad och fann även ett nytt sätt att fixera fasadisoleringen med glasull från Isover.

Villans ägare hade tydliga idéer hur ytterväggarna skulle utformas när huset återställdes. Riktigt bra värmeisolering och ljudkomfort i en väl beprövad och fuktsäker konstruktion. Patrik Borgvall, projektledare på Axela, tog hjälp av konstruktör Daniel Wallin på Thyréns för att hitta lösningen som kunden ville ha.

- Jag gick in på Isovers hemsida där jag vet att det är lätt att hitta bra och genomtänkta konstruktionslösningar och tog utgångspunkt i en träregelvägg med ventilerad träfasad. Valet föll till slut på en 4-skiktslösning dimensionerad för bästa värmeisolering och ljudreduktion. Fasadisoleringen som valdes kunde dessutom med fördel monteras på ett helt nytt sätt med en produkt som heter Isover Termofix Distanshylsa. Naturligtvis var även de som gjorde energiberäkningarna väldigt nöjda med den valda lösningen, berättar Daniel Wallin.

Valet av Isover Glasull var enkelt. - Jag är från början snickare och väljer gärna Isover Glasull när jag har kunnat påverka valet. Glasull är lätt att arbeta med och spänstig så den sitter säkert i konstruktionen, säger Daniel Wallin.


Nya Isover Termofix Distanshylsa spar tid

Niklas Borgvall, platschef på Axela, var mest nöjd med den nya hylsan, Isover Termofix Distanshylsa.
- Monteringen med Termofix, som är en distanshylsa och isolerhållare i samma produkt, var jag först lite osäker på, säger platschef Niklas. Jag har erfarenhet av liknande montagesystem från putsade fasader där det fungerat mycket bra men undrade hur det skulle fungera på denna typ av yttervägg. Vi hade en representant från Isover på plats när vi började montera och vi insåg direkt att det här montaget skulle gå snabbt. Hela konstruktionslösningen, träregelvägg med ventilerad träfasad och Isovers glasullsisolering, är bland det bästa man kan få för att undvika köldbryggor så kunden lär få extremt låga uppvärmningskostnader.

Allt material har levererats genom Bygma i Spånga och deras säljare Tomas Lindgren har varit kontaktperson genom hela byggprojektet och sett till att leveranserna löpt på enligt plan.

Alla inblandade var överens om att kunden får en riktigt bra lösning!

Fakta om ytterväggskonstruktionen som valdes på Lidingö:

En ambitiös 4-skiktslösning med träregelvägg och ventilerad träfasad. Väggen är på utsidan isolerad med Isover Fasadskiva 30 som ger ett heltäckande isolerskikt med minimala köldbryggor och få skarvar. Fasadisoleringen ger trästommen optimalt fuktskydd eftersom hela konstruktionen hamnar i ett varmare klimat.

Isover Termofix fungerar som en distanshylsa och isolerhållare i ett moment vid montering av spikläkt över Isover Fasadskiva 30. Den skruvas snabbt och lätt genom isoleringen med hjälp av skruvdragare samt medföljande träskruv och specialbits.

Ännu ett homogent köldbryggebrytande skikt skiljer den fasadbärande stommen från installationsskiktet med förskjutna sekundärreglar. Ångspärren/ångbromsen är indragen vilket medför att kabeldragningar kan göras i det innersta isolerskiktet utan att man i onödan perforerar folien. Den variabla ångbromsen Isover Vario® Xtra ger extra fuktsäkerhet till konstruktionen då den tillåter konstruktionen att torka ur inåt boendemiljön vid omvänd fuktvandring.