Referensobjekt

HMB valde Isover PLUS när de skulle bygga sitt eget kontor

Höga ambitioner gällande hållbarhet och energieffektivitet ledde till en stomme av KL-trä och det fasadbärande isoleringssystemet Isover PLUS.

HMB hade höga ambitioner gällande hållbarhet och energieffektivitet när de skulle bygga sina egna kontorslokaler. De valde en stomme av KL-trä och därefter föll det naturliga valet på det fasadbärande isoleringssystemet Isover PLUS. 

-Vi ville vara säkra på att skapa ett extremt energisnålt hus och valde Isover Plus+ systemet efter ett möte med Johan Törnblom, tekniskt sälj på Isover och Ulf Wennberg, säljare på Beijer Uppsala som förklarade hur rationellt systemet monteras och att man undviker onödiga köldbryggor, säger Niclas Hagberg, platschef på HMB Construction AB. 

Lufttätheten är också viktig i det här avseendet så man placerade en ångbroms på utsidan av trästommen för att skydda stommen under byggfasen och för att kunna utföra tätningsarbetet på ett rationellt sätt. 

- Vi monterade även ett vindskydd utanpå det fasadbärande isolersystemet även om detta inte är något tillverkaren kräver, berättar Niclas. Som fasadmaterial monterade man stående kebony panel.

”Första tryckprovningen var vi inte nöjda med.”

- Tryckprovningen av huset var extra viktig för oss. Vi var inte ute efter att få huset passivhus-certifierat, men det är fortfarande viktigt att se var eventuellt läckage finns och sen åtgärda så att det blir helt tätt. Då kan vi vara säkra på låga energikostnader. 

Efter en första tryckprovning var vi inte nöjda så vi tätade en omgång till. När vi fick resultatet av tryckprovning nummer två blev vi glatt överraskade, resultatet för ”genomtränglighet vid 50 Pa” var 0,076L/s/m2, berättar Niclas.
- Killarna som monterar säger att det är bra system som går snabbt att montera och är lätt att bära, kort sagt,  lätt att arbeta med.

HMB är med och bygger Sveriges största träbyggnad - CIK Arena i Knivsta. 9 000 kvadratmeter med väggar, bjälklag och läktare i KL-trä enligt passivhusstandard. - Det märks att intresset för KL-trä har ökat nu när man bygger högre hus i trä, säger Niclas.

HMB Construction AB

Det nybyggda kontoret i Uppsala är cirka 750 kvadratmeter.

HMB Construction AB är bland de 30 största byggföretagen i Sverige. De arbetar med alla typer av entreprenadformer på marknaden.  Företaget har ett företagsanpassat ledningssystem med därtill hörande kvalitets-, miljö- och arbetsmiljösystem som är uppbyggt enligt ISO och OSHAS.

HMB:s ägare är samtliga verksamma i företaget. 2016 omsatte de cirka 1,3 miljarder och hade 263 anställda.

Fakta

Objekt: HMB
Ort: Uppsala
Isover konstruktion: Isover PLUS