Välj rätt rörisolering

Exempel:

Rördiameter: 28mm
Isolertjocklek: 60mm
Rörets temperatur: 80°C
Omgivningstemperatur: 20°C
Drifttid: 8 760 timmar/år
Energipris: 1,00kr/kWh

I exemplet isoleras rörledningen med en böjbar rörisolering av mineralull, alternativt med Isover CLIMPIPE Section Alu2 rörskål. En jämförelse visar at tom avskrivningstiden är 20 år blir kostnaden för energiförlusten 210kr högre per meter för den böjbara isoleringen än för Isovers rörskålar.

Skillnaden vid 20 års avskrivningstid är 20x10,5 = 210kr/m

I en byggnad med 1000 löpmeter bir skillnaden 210 000kr
 

 

Värmeförlust Energiförlust Kostnad för energiförlust
Böjbar rörisolering 8,9 W/m 78,00 kWh/m och år 78,00 kWh/m och år
Isover CLIMPIPE Section Alu2 7,7 W/m 67,50 kWh/m och år 67,50 kWh/m och år

 

Skillnad 1,2 W/m 11,40 kWh/m och år 10,50 kWh/m och år

Bredare sortiment

I Isovers rörskålssortiment finns mer än 100 artiklar att välja mellan. De böjbara alternativ som förekommer på marknaden finns däremot endast i ett begränsat sortiment, för mindre rördimensioner och i mindre tjocklekar. Med Isovers rörskålar är det därför betydligt enklare att hitta en lösning för det aktuella isolerbehovet på ett optimalt sätt.
 

Mindre utrymmeskrav

För att få samma låga värmeförlust med en böjbar rörisolering som med CLIMPIPE Section Alu2 behövs det en 30% tjockare isolering. Förutom att kostnaden ökar innebär det att också utrymmesbehovet ökar.
 

Högre tillgänglighet

På Isover i Billesholm har vi över 100 artiklar av CLIMPIPE Section Alu2 rörskålar i lager. Vi samarbetar med ett stort antal grossister som lagerhåller de vanligaste dimensionerna. Det gör att vi kan lova det bredaste distributionsnätet på marknaden, den smidigaste tillgängligheten och leverans inom några dagar.

Bättre miljöval

Den renaste energin är fortfarande den som aldrig används. Att bidra till en lägre energiförbrukning är därför det bästa du kan göra för miljön. Som exemplet visar är det enkelt att spara energi genom att föreskriva Isover rörskålar istället för böjbar isolering. Miljön kommer också att tacka dig för att du väljer en isolerprodukt av glasull, det enda isolermaterial som tillverkas med en fungerande kretsloppstanke. Cirka 80% av den glasull som framställs i vår fabrik i Billesholm utgörs av återvunnet glas. Från produktion via emballering och transporter till slutlig användning tar vi ett stort miljöansvar.

Undvik risk för legionella

I senaste versionen av BBR i kapitel 6:622, Mikrobiell tillväxt, står det att installationer bör utformas så att tappkallvatten kan vara stillastående i 8 timmar utan att temperaturen överstiger 24°C. Det här minskar risken för tillväxt av skadliga bakterier som t.ex. legionellabakterier.

Det här kontrollerar du enkelt i IsoDim®

Så här föreskriver du rörisolering

Då du föreskriver rörisolering enligt AMA VVS & Kyla 22 ska du tänka på att välja en produkt med god isolerförmåga för att få låga energiförluster och litet utrymmesbehov. Föreskriv också vilken tjocklek isoleringen ska ha eller ange isoleringsnivå enligt RA VVS & Kyla 22. 

RBA.14 Sammansatt termisk isolering med ytbeklädda rörskålar av mineralull på rörledning

Isolervara
Alt.1 Isover CLIMPIPE Section Alu2
Alt.2 Isover CLIMPIPE Section HygroWick
Alt.3 Isover CLIMPIPE Section BoaFlex Alu2

(Välj alternativ beroende på mediatemperatur: Section Alu2 eller BoaFlex för mediatemperaturer ned till ca +5°C, HygroWick för mediatemperatur ned till 0°C)

Montering
Montering skall utföras enligt tillverkarens anvisningar.

Välj rätt rörskål!

CLIMPIPE Section Alu2 är det bästa valet för isolering av rörledningar. Böjbara rörskålar, som Isover BoaFlex, kan ha fördelar på rör med många böjar och i trånga utrymmen, till exempel i apparatrum. Tänk dock på att de böjbara rörskålarna kräver cirka 30 % större tjocklek för att isolerförmågan ska bli densamma.

Produktfakta: Isover CLIMPIPE Alu2 rörskål