Isolera yttervägg inifrån
Att isolera huset inifrån är ett alternativ om du inte kan göra det utifrån. När du tilläggsisolerar från insidan hamnar den befintliga väggen i ett kallare klimat, vilket medför att den blir känsligare för fukt. Den invändiga isoleringen gör också rummets golvyta något mindre men å andra sidan är jobbet lite lättare. Du bygger helt enkelt upp en regelvägg och isolerar i två lager, bakom och mellan reglarna. Glöm inte placera syllisolering mellan reglarna och befintligt golv.
Viktigt när du isolerar inifrån
Tilläggsisolering från insidan gör att den befintliga väggen hamnar i ett kallare klimat. För att undvika kondens är det därför extra viktigt att ha en lufttät insida. Ibland finns det redan en folie i väggen och den nya isoleringen får inte bli tjockare än en tredjedel av den sammanlagda isolertjockleken. Folien får alltså aldrig sitta längre in i väggen än en tredjedel av den sammanlagda isolertjockleken, eftersom det kan uppstå kondens på folien om den sitter för nära den kalla sidan.
Om du har ytterväggar med tjocka homogena materialskikt som massiva tegel- eller lättbetongväggar eller plank- eller timmerväggar behöver du tänka på sommarkondens. Solexponerade ytterväggar kan få problem med sommarkondens om du använder en traditionell plastfolie när du tilläggsisolerar invändigt. Den variabla ångbromsen Isover Vario® Xtra har en unik förmåga att minska sommarkondensproblemet.
Det här behöver du:
Produkter | Verktyg och byggmaterial |
---|---|
Isover UNI-skiva | Isolerkniv, hammare, skruvdragare och såg |
Isover Plastfolie eller Isover Vario® Xtra - ångbroms | Träreglar, spik och skruv |
Steg för steg isolera yttervägg inifrån

Väggen isoleras i två skikt. Spika upp en träregelstomme 45 eller 70 mm från väggen, beroende på hur tjock isolering du vill ha i innersta skiktet. Är det ont om plats kan du även använda Fasadboarden bakom reglarna. Använd reglar 45 x 95 mm eller tjockare beroende på hur tjock isolering du vill ha i det andra skiktet. Stålreglar kan även användas och är i vissa fall att föredra till exempel om ytterväggen är av stenmaterial. Stålreglar är av oorganiskt material och är därför inte lika fuktkänsliga som träreglar.

Lägg in isolerskivor bakom reglarna med långsidan neråt. Arbeta nerifrån och upp så att du får täta skarvar.

Det andra skiktet isolering placeras stående mellan reglarna. På så sätt korsar skarvarna mellan de båda isolerskikten varandra och du undviker köldbryggor. Skivornas tjocklek ska var densamma som reglarna.

Arbeta nerifrån och upp. Fortsätt tills du har fyllt alla facken.

Montera folien. Överlappen i skarvarna bör vara minst 100-200 mm. Försök att få skarvarna mitt över reglarna så att ytan blir helt tät.

Spika slutligen upp väggmaterialet, gipsskivor, panel eller liknande. Glöm inte att göra hål för eldosor och var noga med att täta runt hålen. Skivorna skarvas över reglarna och skruvas fast.